Ergenlikte Madde Kullanımı
Ergenlikte madde kullanımı, yetişkinlikte daha büyük bir madde kullanım bozukluğu riski ile ilişkilendirilmiştir.
Genç olmak ve bir genç yetiştirmek büyük zorluklardan biridir. Birçok genç için yasa dışı madde kullanımı ve kötüye kullanımı, gençlik yıllarının manzarasının bir parçası haline gelir. Uyuşturucu kullanan ergenlerin çoğu yetişkinlikte uyuşturucu bağımlısı veya uyuşturucu bağımlısı olma yolunda ilerlemese de, ergenlik döneminde uyuşturucu kullanımı çok riskli bir durumdur. Küçük derecelerde madde bağımlılığı bile (örneğin, alkol, marihuana ve inhalantlar) olumsuz sonuçlara neden olabilir.
Tipik olarak, okul ve ilişkiler, özellikle aile ilişkileri, uyuşturucu kullanımı ve kötüye kullanımından en çok etkilenen yaşam alanları arasındadır. Bir gencin uyuşturucuya olan ilgisinin artmasının en belirgin belirtilerinden biri, uyuşturucu kullanımının gençlerin günlük yaşamının bir parçası haline gelmesidir. Uyuşturucuyla meşgul olmak, daha önce önemli olan aktivitelerin dışında kalabilir ve gencin kendine bakış açısı gerçekçi olmayan ve yanlış yönlerde değişebilir.
Arkadaşlık grupları değişebilir ve aile üyeleriyle ilişkiler daha mesafeli veya çatışmalı hale gelebilir. Diğer kötü işaretler arasında belirli bir uyuşturucunun daha sık kullanımı veya daha fazla miktarda kullanılması veya kokain, amfetamin veya eroin gibi daha tehlikeli uyuşturucuların kullanılması yer alır. Ergenlikte kalıcı uyuşturucu kullanma alışkanlıkları, o gencin çevresindeki sorunların var olduğunun ve derhal ele alınması gerektiğinin bir işaretidir.
Çocuğum Madde Kullanıyor mu?*
Aile Çocuğunun Madde Kullandığını Nasıl Anlar?*
- Yeni arkadaşlar edinir.
- Giyim tarzı/dinlediği müzik/gittiği yerler, mekanlar değişebilir.
- Aile ilişkilerini azaltır ve evde daha az zaman geçirmeye başlar.
- Okula devamı azalır, okul başarısı düşmeye başlar.
- Sözel iletişimde farklılaşma gözlenebilir.
- Daha sinirli olabilir.
- Her zamankinden daha fazla para harcamaya başlar.
- Kendine olan özeni azalır.
- Çevre ve arkadaşlar eski önemini yitirir.
- Okula devamı azalır, okul başarısı düşmeye başlar.
- Uyku düzenini değişebilir.
- Hafif uykulu ve yorgun gözükebilir.
- Gözlerde kanlanma, konuşmada güçlük, pelteklik
- Elbiseleri ya da bedeninden o güne kadar rastlanmayan farklı kokular olur.
- Yeme alışkanlıkları bozulur, kilo kaybedebilir.

En kesin yöntem kan ve idrar testleridir.*****
Ne Yapmak Gerekir?
Madde ve madde konuları ile ilgi konuları konuşmaktan kaçınmamalıdır. Konuşulurken gençler korkutulmamalıdır, konferans verir gibi konuşulmamalıdır. Onu dinlemek, anlamaya çalışmak, kendinizi onun yerine koymak iyi bir iletişim ortamı yaratacaktır. Konuşması için ona cesaret verin. Onu yargılayıp etiketlemek yerine ona destek vermek gerekir. Bunu ona gösterin destek verdiğinizi hissettirin. Bu kişiler tedaviden çekindikleri için onları tedaviye cesaretlendirmek önemlidir.
Mutlaka sağlık kurumlarından ve/veya bir uzmandan yardım istenmelidir.
Ergenlikte Madde Kullanımı
Ergenlik sosyal ve biyolojik değişimlerin, duygusal dalgalanmaların yaşandığı, aile ve toplum ile çatışmaların belirginleştiği, arkadaşlıkların önem kazandığı çalkantılı bir dönemdir.
Kendi kimliklerini oluşturmak ve bağımsız birey oluşturmak için ergenler pek çok davranış ve tutum denerler. Bu onların sadece ebeveynlerinden bağımsız olmak için değil, aynı zamanda özerk birer birey, yani yetişkin, olmak için yaptıkları bir girişimdir.
Madde kullanımı da ergenlerin bu dönemde denedikleri davranışlardan biridir. Ergen için, madde kullanmak çoğu zaman özgürlüğün simgesidir.
Ergenlerde madde kullanımını tetikleyen gelişimsel faktörler ve davranışlar şunlardı;
1- Ebeveynlerinden bağımsız bir kimlik oluşturma çabası,
2- Alternatif tutumlar, yaşam tarzları ve davranışlar değiştirme,
3- Arkadaş grubunun tutum ve davranışlar üstündeki etkisinin artması,
4- Kendilerine yetişkin gibi davranılmasının istenmesi,
Madde Kullanmaya Başlama Nedenleri
“Madde kullanmayı denemek”
– Merak etmek
– Arkadaşları tarafından kabul görme isteği
– Sorunları ile başa çıkma düşüncesi
– Kendini kanıtlama fikri
– Kendini iyi hissetmek için
Madde kullanımı için risk etkenleri
- Arkadaş grubuna bağlı etkenler,
- Ebeveyne bağlı etkenler,
- Kişiye bağlı etkenler,
- Biyolojik etkenler,
- Toplumsal, kültürel, sosyal etkenler.
Arkadaş grubuna bağlı risk etkenleri:
- Arkadaşlarının madde kullanması
- Arkadaş grubunun madde kullanımı ile ilgili tutumları
- Arkadaş grubuna bağlılık (yönelme)
- Arkadaş grubunun madde kullanımı ya da tutumları ile ilgili algıları
Aileye ve ebeveynlere bağlı risk etkenleri şunlardır:
- Aile büyüklerinden birinin madde kullanması,
- Ebeveynlerin madde kullanımı ile ilgili tutum ve düşünceleri,
- Ebeveynlerin madde kullanımı ve sapkın davranışlara gösterdiği hoş görü,
- Ebeveyn-çocuk arasında yakınlık bağlılık olmaması,
- Ebeveynlerin çocuğunun yaşamı ile ilgili olmaması,
- Uygun olmayan disiplin yöntemleri /hiç disiplin olmaması,
Bireysel Etkenler
- Erken çocukluk özellikleri (öfke, sinirli olma, erken davranım problemleri),
- Okulda başarısızlık,
- Erken yaşta madde kullanmaya başlamak,
- Ergenlikte madde kullanmaya yönelik tutum ve inançlar
Bu konuda yaşadığınız bir sıkıntınız var ise lütfen sizde profesyonel bir destek alınız.
İnternette MADDE – Forum Sitesi
MAY-MAY
Madde kullandığımı aileme nasıl söylemeliyim?
Ne yapacağımı bilemiyorum sadece yardım almak istiyorum ama bunu nasıl isteyeceğimi bilemiyorum. İyileşmek için nereden başlayacağımı bilemiyorum. 2-3 yıldır madde kullanıyorum. Bunun yanlış olduğunu biliyorum. Ancak şu anda umutlu değilim. Nereden başlayabilirim. Herhangi bir öneriniz var mı?
Hala okula devam ediyorum. Bazı hocalarım benim çok mutsuz olduğumu düşünüyorlar. Başkalarıyla etkileşimim yok bunun farkındalar. Annem ve babama söylememi tavsiye ediyorlar. Madde kullandığımı kendime zarar verdiğimi anlatmaktan korkuyorum, ancak ölmekten de korkuyorum. Açık sözlü olmayı istiyorum ama söylemekten de çekiniyorum. Ancak annem ve babamın bu durumla yüzleşmelerini istemiyorum. Onlara ne demeliyim?
Farklı olduğumu biliyorum ama bu durumu nasıl değiştireceğimi bilmiyorum ne yapmalıyım?
BAMBAM cevap:
Bende amfetamine – uyarıcılara bağımlıydım. Onların, anne-baba, yüzündeki hayal kırıklığını görmemek için uzun süre söylemedim. Ancak onlara bir şans tanı, kendine bir şans tanı bence kullandığını duyunca delirmek ya da hayal kırıklığına uğramak yerine sana anlayışlı davrana bilirler…
Ben her zaman buradayım benimle her zaman konuşabilirsin.
FT cevap
Şöyle başla ‘’anne baba benim bir sorunum var ve yardıma ihtiyacım var”. Bu konuda çok ciddiyim, bir anne olarak söylüyorum çünkü benim de çocuklarım zamanında madde kullanmışlardı. Keşke bana bununla tek başlarına mücadele ettikleri sıralarda söyleselerdi, onların yanında yer alırdım. İnan bana annen baban bunu daha sonra duyduklarında daha çok acı çekecekler çünkü belki de sen öldükten sonra haberleri olacak. Sen önce kendinle yüzleş., sonra bir arkadaştan veya danışmandan onlara nasıl yaklaşman gerektiğiyle ilgili yardım alabilirsin. Belki onlar senin yerine onlarla konuşurlar. Evet.!!” buzları kırıp” konuşmayı dene.
CAMEL cevap
Merhaba. Bence ailen senin bir sorunun olduğunu biliyor ancak “ne olduğunu” bilmiyor. Öğrendikleri zaman bu mutsuzluğunun sebebini biliyor olmak onları mutlu edecektir. Çok kısa bir zamanda onlardan yardım iste.
ALIEN cevabı
Bende çok kısa bir süre önce oğlumun madde kullandığını öğrendim ve şok oldum. Bunu başkalarından duymak yerine çocuğumdan duymayı tercih ederdim. Bunu kendisinden duymayı çok isterdim. Ancak tedavi için henüz hazır değil biliyorum. Ama sen okuldaki danışmanınla konuşup ailenle nasıl konuşman gerektiği hakkında bilgi alırsın. Sen iyileşmek için bir adım attın umarım bende bir gün oğlumdan “bana yardım edin” isteğiyle bir telefon alırım.
İlgili Makale Bağımlılığın Şeytanla Pazarlığı